Prezentációkészítés - Új dia - Dia elrendezése - Háttér

A prezentációkészítő programok napjainkra igen jelentős szoftverré nőtték ki a magukat az irodai alkalmazások között. Jelentőségük abban rejlik, hogy többségünk az információt sokkal könnyebben befogadja vizuális szemléltető eszközök segítségével, mintsem szöveges leírások használatával.

A következőkben megpróbáljuk megismertetni a prezentáció készítés legfontosabb fogásait, buktatóit. Ehhez a Microsoft PowerPoint nevű szoftverét fogjuk használni. A tematikát most is elsősorban az ECDL feladatsoraira építjük. Essünk hát neki!

Dihen Csaba

Új dia beszúrása

Ahhoz, hogy egy új diát hozzunk létre több megoldás is kínálkozik.

1. "Beszúrás/Új dia..." menüpont

2. Eszköztár segítségével (Megtalálható a "Formázás" és a "Diarendező" eszköztáron egyaránt)

3. Panellapon helyi menü segítségével

Bármelyiket is választjuk, következő lépésként be kell állítanunk a dia elrendezését. Ehhez a választási lehetőségek automatikusan megnyílnak a "Munkaablakban" (ez alapértelmezés szerint jobb oldalon nyílik, de azért érdemes a billentyűkombinációját megjegyezni - CTRL+F1). A beépített elrendezések akkor igazán hasznosak, ha a képkockával kapcsolatos elrendezési elképzeléseinkkel megegyezik a kiválasztott típus.

Az egyes lehetőségek elsősorban az objektumok könnyű beszúrását, a méretezést és a pontos elhelyezést segítik. Természetesen továbbra is szerkeszthető a képkocka teljes tartalma. A diára automatikusan kihelyezett úgynevezett helyőrzők szabadon módosíthatóak.

Háttér

Egy másik gyakori feladat a háttér beállítás. Itt is több lehetőség kínálkozik.

1. Válasszuk a "Formátum/Egyéni háttér..." menüpontot. A megjelenő kis ablakban mutatja a jelenlegi színséma beállítást, vagyis a kis mintán láthatóak a legfontosabb dia összetevők és jelenlegi színük. Ha lenyitjuk a kombinált listát, akkor választhatunk más háttérszínt. Ha a felkínált, névvel ellátott színséma színek nem megfelelőek, akkor a "További színek..."-re kattintva akár egyedi színt is megjelölhetünk.

Ha ettől egy kicsit többre vágyunk, akkor az előbbi listából a kitöltési effektusokat válasszuk. Itt több lehetőség közül is választhatunk. Kitölthetjük a dia hátterét színátmenettel, anyagmintázattal, mintázattal és lehet a diánk háttere tetszőleges kép.

Bármelyiket is választottuk az előbbiek közül, a végén kétféleképpen hagyhatjuk jóvá. Az egyik lehetőség, "Alkalmaz" csak az aktuális diára fog hatni, míg a másik, "Mindegyik" a bemutató minden diájára érvényesül.

Tervezősablon

És ha még ez sem elég, használjunk tervezősablont. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a "Formátum/Diatervezés" menüpontját kell választanunk. A tervezősablonokat, a beépített elrendezésekhez hasonlóan, a munkaablakban "Diatervezés" néven találjuk. (Megjegyezném, hogy a "Színséma" és az "Animációs séma" is itt található.)

Amennyiben kiválasztottuk a megfelelőt, már csak rá kell kattintanunk és a teljes bemutatónk átveszi tulajdonságait. Azonban ha csak az a kijelölt diákra szeretném érvényesíteni a sablont, akkor kattintsunk a sablon képe melletti kis gombra és a legördülő listában válasszuk az "Alkalmazás a kijelölt diákra" menüpontot. Vigyázat! A tervezősablon nem csak a háttérre hat. Leggyakrabban a háttér beállításokon kívül egy képet is beszúr. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő sablont, akkor ezt tovább finomíthatjuk, hiszen ugyanannak a sablonnak megváltoztathatjuk a színsémáját, ha a "Diatervezés" munkaablak tetején kiválasztjuk a "Színsémák" opciót.