Prezentációkészítés - Áttünés - Egyéni animáció - Animációs séma

A következő két téma igazán látványossá teszi bemutatónkat. Segítségükkel különböző effektusokat alkalmazhatunk a képkockáinkra illetve azok elemeire. Kezdjük a képkockával.

Dihen Csaba

Áttünés

Az áttünés, amiről a következőkben szó lesz nem más, mint az egyes képkockák megjelenési módja. Alaphelyzetben minden kocka azonnal kirajzolódik, az áttünés segítségével azonban, ezt egy kicsit látványosabbá varázsolhatjuk.

Az áttünés beállításához talán a "Diarendező" nézet a legmegfelelőbb. Váltsunk most át erre a "Nézet/Diarendező" menüponttal. (Amennyiben a diától balra látszik az úgynevezett panellap, az áttünés beállításához itt is kijelölhetjük az egyes kockákat.) Az áttünések beállításához a "Diavetítés/Áttünés" menüpontot kell választanunk, aminek a hatására a megjelenik a Munkaablak (ha eddig ki volt kapcsolva) és ezen belül aktivizálódik az áttünés lap.

A beállításhoz előbb ki kell választanunk azt a diát, amire alkalmazni szeretnénk (kivéve, ha az összes képkockán, ugyanazt az áttünést kívánjuk beállítani, ilyenkor a kijelölés szükségtelen), majd a munkaablak segítségével áttünési módok valamelyikére kattintunk. Továbbiakban szükség lesz némi finomításra. Beállíithatjuk az áttünés gyorsaságát (lassú, közepes, gyors) illetve azt, hogy kísérje e hangeffektus az áttünést. Döntenünk kell továbbá a továbbításról. A lehetőségek között az automatikusan x másodperc múlva, illetve a továbbítás kattintásra opciókat jelölhetjük meg. Ha mindent beállítottunk nincs is semmi dolgunk csak abban az esetben, ha az előbbi paramétereket az összes diára alkalmazni akarjuk. Ekkor az "Alkalmazás az összes diára" gombra kell kattintanunk.

Egyéni animáció

Nézzük most a másik látvány elemet, az Egyéni animációt.
Az egyéni animáció segítségével a képkocka objektumainak megjelenési módját, animációját állíthatjuk be. Ehhez nem kell mást tennünk, mint Normál nézetbe kell váltanunk és rá kell kattintanunk a "Diavetítés/Egyéni animáció..." menüpontra. Mint ahogyan már annyiszor, most is a munkaablak jelenik meg benne az Egyéni animáció lappal. Elöljáróban néhány jó tanács.

  • Először is az animációs effektusokat az objektumokhoz rendeljük, így minden egyes hozzárendelés előtt ki kell választani a megfelelőt.
  • Másodszor az animációs effektusoknak sorrendjük van, vagyis ha egy dia több eleméhez rendelünk animációs effektust, akkor célszerű ezt a megjelenés sorrendjében végrehajtani.
  • Harmadszor jó ha tudja, hogy egy objektumhoz több effektus is rendelhető.
  • Negyedszer, azok az objektumok, amelyekhez nem rendelünk semmilyen animációt, azok a képkocka megjelenésével azonnal láthatóak lesznek

Beúszás

Nézzük akkor a menetét. Válasszuk ki az objektumot, majd a munkaablakban kattintsunk a "Hatás hozzáadása" gombra és válasszunk egyet a csoportosított lehetőségek közül (minden kategóriában találunk egy "További effektusok ..." pontot, ha a felsoroltak nem elegendőek). Az effektusok legfontosabb tulajdonságaik, indítás, irány, sebesség már itt beállíthatóak, de ha az adott objektummal kapcsolatos összes lehetőséget szeretnék átnézni, akkor kattintsunk a itt létrejött animációs effektus sorára és a legördülő menüből válasszuk az "Effektus beállításai ..." pontot.

Attól függően, hogy milyen típusú az objektumunk változhat a fenti kép megjelenése.

Végül ha mindent beállítottunk, akkor még három dolgot említenék meg. Egyik, hogy a átrendezés kis nyilaival módosíthatunk a sorrenden, amennyiben az animáció hozzáadásakor elvétettük. A másik, hogy célszerű "Diavetítés" gombbal a végleges állapotot megnézni, ugyanis az időzítések a "Lejátszás" gomb hatására nem érvényesülnek.


Még egy témánk maradt, amit meg kell említenünk, az Animációs sémát. Ennek a lehetőségnek az a jelentősége, hogy rengeteg időt takaríthatunk meg vele. Ezen nevesített sémák használatához mindössze annyit kell tennünk, hogy a "Diavetítés/Animációs sémák ..." menüponttal meg kell nyitnunk a munkaablakban és választanunk kell egyet a listából és kész.